POLI Bloggerz
»
Kawan2 jom 4low saye di blog utama saya ya...i will hit u back..just click HERE

Tuesday, June 28, 2011

..::tutorial 13::..Tutorial Letak Like Button di Blog

Ok next tuto is untuk pasang button like kat blog korang

Ok mcm biase aku akan cakap..caranya sangat mudah..

1. LOGIN BLOGGER>>DASHBOARD>>DESIGN>>EDIT HTML

2. Korang cari kod bawah nie..gunakan function ctrl+f
(jgn lupa tick expand widget template)

data:post.body



lepas tu korang paste coding bawah nie dekat BAWAH kod tadi

<iframe allowTransparency='true' expr:src='"http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=" + data:post.url + "&amp;layout=standard&amp;show-faces=true&amp;width=530&amp;height=60&amp;action=like&amp;colorscheme=light"' frameborder='0' scrolling='no' style='border:none; overflow:hidden; width:530px; height:60px'/> 



dah siap???preview dulu...

kalau xda pape error..korang ley la save ok...

~done~ 

selamat mencuba 

..::tutorial 12::..Meletak Share Button di Blog

Ok guys..ary nie aku nak wat tuto pasang button share di facebook....
care nye sangat mudah....
first korang kena login blogger..
DASHBOARD>>DESIGN>>EDIT HTML

Jangan Lupa Expand Widget Template k!!

Then gunakan function ctrl+f untuk cari kod nie


<div class='post-body entry-content'>

xpn korang leh cari kod yang bawah nie

data:post.body

then lepas jumpa kod tu
korang paste kod bawah nie bawah kod pertama tu @ atas kod kedua tu..

<div style='float:right;padding:4px;'> <a expr:share_url='data:post.url' name='fb_share' rel='nofollow' type='button_count'/> <script src='http://static.ak.fbcdn.net/connect.php/js/FB.Share' type='text/javascript'/> </div>

Da siap??? Preview dulu..

If xda pape error..korang boleh save ok!! peace!!

Selamat Mencuba...
 

Thursday, June 23, 2011

..::tutorial 11::..Background bergambar pada BlockQuote

Ok...now aku nak share satu tutorial yang aku dapat
dari sorang blogger...dari CIK LYSSA....

ok tutorial dye untuk wat Background bergambar pada BlockQuote..

SENANG SANGAT2 NAK WAT NYE...
mcm nie...

1. as usual LOGIN BLOGGER>>DESIGN>>EDIT HTML>>EXPAND WIDGET TEMPLATE..

2. gunakan fungsi CTRL+F untuk hari function .post blockquote { then korang paste kat bawah function   
    yang korang cari tadi

background-image:url(url gambar);
..::URL gambar korang ley cari je kat mana2 n gambar ape yang korang suke..atau ley je search kat cini
    photobucket

ok da siap..SAVE...:))
~done~

this tutorial credit to Cik Lyssa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...